اين لوح به نام يکي از کارمندان بابلي \"بنو-سارسيکم\" ناميده ميشود. براساس کتاب ارميا او در زمان پادشاهي بختالنصر در سال 587 قبل از ميلاد يعني هنگامي که بختالنصر بر عليه اورشليم لشکر کشيد و آنرا محاصره کرد، زندگي ميکرده است.
نوشتههاي ميخي حک شده بر روي اين لوح نشان ميدهد نبو-سارسکيم تا چه اندازه نسبت به معبد اسانگيلا در شهر اسطورهاي بابل بخشنده بوده و چه مقدار هدايايي از طلا به آنجا بخشيده است. جايي که متعلق به باغهاي معلق بابل، يکي از عجايب هفتگانه جهان است که گفته ميشود توسط بختالنصر ساخته شده است.
موزه بريتانيا و مسئولان آن که از اين کشف بسيار هيجانزده هستند؛ اين لوح را شايسته شهرت ميدانند و ايروينگ فينکل، از مشاوران دپارتمان خاورميانه در اينباره ميگويد: اين لوح اگرچه بسيار ساده است شواهدي از تاريخ تورات عهد عتيق را به همراه دارد.
\"مايکل جورسا\"، از استادان دانشگاه وين که اين کشف بزرگ و خواندن معاني لوح را در سفر تحقيقاتي خود انجام داده در اين مورد ميگويد: اين کشف بسيار هيجانانگيز بود و پيدا کردن اشيايي اين چنين که در آن نام شخصي را ميبينيم که در تورات به آن اشاره شده که هر روز مبلغي را به معبدي در بابل ميداد و تاريخ دقيق آن را ذکر ميکرده است. بسيار جالب است.
از سال 1991 دکتر جورسا بارها براي بازديد و مطالعه بيش از يکصد هزار لوح خطي موزه بريتانيا که بزرگترين مجموعه را داراست به اين موزه رفته اما به عقيده او اين لوح خطي قديميترين نمونه از اين نوشتهها است که حدود 3 هزار سال قدمت دارد که در طول اين 3 هزار سال از آن براي نوشتن 15 زبان از جمله بابلي، آشوري و آراراتي استفاده شده و با توجه به سبک نوشتهها و شيوهاي که براي حک کردن استفاده ميشد، اين شيوه به خط ميخي نامگذاري شده است که به طرح سهگوش هم معروف است.
به گفته وي در تمام جهان کارشناسان بسيار کمي هستند که ميتوانند اين خط را شناسايي کرده و بخوانند.
پروفسور جورسا ميافزايد: اين لوح که حدود 5/5 سانتيمتر عرض دارد در سال 1920 توسط موزه بريتانيا بهدست آمده است، اما تا امروز کسي موفق به کشف ارتباط آن نشده بود.
وي تصريح کرد: لوح مذکور از شهر تاريخي سيار که معبد بزرگ خورشيد در آن واقع شده و در يک مايلي شهر امروزي بغداد قرار دارد کشف شده است که درباره هداياي طلاي بخشيده شده به معبد از سوي بنوسارسکيم است.
وي گفت: اين هدايا به اندازهاي زياد و باارزش بوده که در مقايسه با امروز بسيار قابلتوجه بوده و ميتوان به اندازه آن يک خانه بسيار بزرگ در وسط شهر را خريداري کرد.
روز گذشته پروفسور ورمز، از استادان علوم يهود در دانشگاه آکسفورد با شنيدن خبر اين کشف گفت: اين موفقيت ثابت ميکند که داستان تورات ساخته شده و دروغ نيست و اين کشف براي مردم مذهبي به اندازه مورخان جالب و شگفتآور است.
R/H/108
انتهای پیام/